Blog
Czym się kierować przy wyborze kuchni dla restauracji?
Szybka decyzja zakupowa podczas wyboru kuchni gastronomicznej dla restauracji jest niemałym wyzwaniem. Problem z tym związany wynika przede wszystkim ze specyfiki pracy na kuchni w lokalach tego typu, a w tym z intensywności i dynamiki realizowanych w niej zadań. Wybór utrudniać też może szeroka oferta sprzedawców kuchni dla gastronomii. Jest to jednak bardzo korzystne, ponieważ każdy przedsiębiorca ma szansę na znalezienie dokładniej takiego produktu, jaki jest mu potrzebny.
Wady i zalety zastosowania kuchni gazowych w gastronomii
Wybór odpowiednich urządzeń dla gastronomii stanowi nierzadko duże wyzwanie. Wynika to z konieczności zakupu dobrej jakości sprzętu, który bez trudu sprosta oczekiwaniom kucharzy i wytrzyma intensywność realizowanych za jego pomocą prac. Jednym z zadań czekających osoby urządzające restauracje lub inne obiekty gastronomiczne jest wybór kuchni. Sprawdź, czy kuchnia gazowa jest rzeczywiście lepsza od elektrycznej – tak jak sądzi wiele osób.
Kuchnia dla gastronomii: gazowa czy elektryczna?
Wyposażenie lokali gastronomicznych wymaga podjęcia decyzji nie tylko o rodzaju i sposobie serwowania posiłków i potraw, ale przede wszystkim doboru odpowiedniego sprzętu, który zapewni sprawne przygotowanie potraw przy każdej ilości zamówień. Jaki rodzaj kuchni wybrać, gazowe, elektryczne, a może konwekcyjno-parowe?
Jak czyścić meble ze stali nierdzewnej?
Meble ze stali nierdzewnej powszechnie pojawiają się zarówno w domowych kuchniach, jak i tych profesjonalnych. Z jednej strony łatwo na nich o zabrudzenia, bo widoczne będą nawet odciski palców, jednak najczęściej ich czyszczenie nie nastręcza trudności i można to robić, zarówno wykorzystując domowe metody, jak i rozwiązania bardziej profesjonalne.
Podblatowa czy kapturowa? Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?
Zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń, które powinno znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym, na zapleczu kuchennym hotelu, czy pensjonatu. Na rynku dostępne są zmywarki podblatowe i kapturowe, których przeznaczenie uzależnione jest od rodzaju prowadzonej działalności oraz wielkości lokalu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojej kuchni.
Funkcje pieców konwekcyjno-parowych. Dlaczego sprawdzają się w gastronomii?
Lokale gastronomiczne mogą korzystać z bogatej oferty producentów pieców, ale taki ogromny wybór może stanowić też problem. Pojawiają się pytania, który piec będzie najlepszy? Jakie czynniki należy brać przy ich kupnie? Dlaczego dużą popularnością cieszą się w gastronomii piece konwekcyjno-parowe? Jakie są ich największe zalety, a na co zwrócić uwagę?
Dobry piec do pizzy to połowa sukcesu
Włoska pizza to jedno z ulubionych potraw Polaków. Jej wyjątkowy smak, aromat, a przede wszystkim idealna struktura ciasta zależą nie tylko od jakości użytych składników czy umiejętności kucharza, ale przede wszystkim zastosowanego pieca. Piec służący do wypieku włoskich placków to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii. Jakimi cechami powinien się wyróżniać?
Jakie zalety powinna posiadać profesjonalna zmywarka gastronomiczna?
Zmywarki gastronomiczne stanowią jeden z bazowych elementów wyposażenia restauracji, barów, kawiarni i wielu innych lokali. Czyste i błyszczące naczynia świadczą nie tylko o podejściu do Klienta, ale też i o samej prezencji lokalu. Nie można pominąć i tego, że zmywarka gastronomiczna jest często po prostu praktycznym i opłacalnym urządzeniem. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, decydując się na taki sprzęt?