Wady i zalety zastosowania kuchni gazowych w gastronomii
Wybór odpowiednich urządzeń dla gastronomii stanowi nierzadko duże wyzwanie. Wynika to z konieczności zakupu dobrej jakości sprzętu, który bez trudu sprosta oczekiwaniom kucharzy i wytrzyma intensywność realizowanych za jego pomocą prac. Jednym z zadań czekających osoby urządzające restauracje lub inne obiekty gastronomiczne jest wybór kuchni. Sprawdź, czy kuchnia gazowa jest rzeczywiście lepsza od elektrycznej – tak jak sądzi wiele osób.
Co cechuje gastronomiczne kuchnie gazowe?
Organizując przestrzeń restauracji czy lokalu o podobnym przeznaczeniu, konieczny jest wybór wielu różnych urządzeń, które będą wykorzystywane w codziennej pracy kucharzy. Jednak na wyposażenie gastronomii składa się przede wszystkim kuchnia – gazowa lub elektryczna.
Kuchnie gazowe zapewniają stosunkowo niski koszt ich eksploatacji (w odniesieniu do kuchni zasilanych energią elektryczną). Cenione są one również za to, że ich obsługa jest banalnie prosta, co wynika z możliwości szybkiej reakcji na zbyt duży lub zbyt mały płomień. Kucharz ma więc stałą kontrolę nad przygotowywanymi daniami. Ponadto uznaje się, że posiłki przyrządzane na kuchni gazowej lepiej smakują niż te, które powstały na kuchni elektrycznej.
Kiedy warto zdecydować się na kuchnię elektryczną dla gastronomii?
Kuchnie gazowe mają też swoje wady, należy do nich między innymi konieczność spełniania warunków technicznych lokalu, a także dostępu do instalacji gazowej albo regularnej wymiany butli z gazem. Są to wybrane z powodów, dla których niektóre osoby decydują się na kuchnie elektryczne. Cieszą się uznaniem również wśród tych właścicieli obiektów gastronomicznych, którym zależy na dowolnym urządzeniu przestrzeni (dostęp do gniazdka jest niemal nieograniczony), a także na wyposażeniu kuchni w dodatkowe funkcje.