Czym się kierować przy wyborze kuchni dla restauracji?

Szybka decyzja zakupowa podczas wyboru kuchni gastronomicznej dla restauracji jest niemałym wyzwaniem. Problem z tym związany wynika przede wszystkim ze specyfiki pracy na kuchni w lokalach tego typu, a w tym z intensywności i dynamiki realizowanych w niej zadań. Wybór utrudniać też może szeroka oferta sprzedawców kuchni dla gastronomii. Jest to jednak bardzo korzystne, ponieważ każdy przedsiębiorca ma szansę na znalezienie dokładniej takiego produktu, jaki jest mu potrzebny.

Podczas wyboru kuchni dla restauracji należy uwzględnić przede wszystkim wszystkie wady i zalety poszczególnych modeli. Porównanie dostępnych rodzajów opisywanych urządzeń powinno w znacznym stopniu ułatwić ostateczną decyzję zakupową. Warto przy tym mieć na uwadze indywidualne preferencje oraz specyfikę restauracji, w której wykorzystywana będzie poszukiwana kuchnia.

Kuchnia gazowa czy elektryczna – którą wybrać? A może kuchnie indukcyjne?

W przypadku kuchni gazowych dużym plusem są stosunkowo niskie koszty ich eksploatacji (choć przy zmieniających się stawkach za prąd i gaz zaleta ta może nie mieć niebawem znaczenia). Kuchnie te podlegają również bardzo swobodnej i precyzyjnej regulacji mocy grzania, co w gastronomii ma szczególne znaczenie. Wymagają one jednak dostępu do instalacji gazowej lub regularnej wymiany butli z gazem.

Spośród opisywanego sprzętu gastronomicznego restauracje mają też do wyboru kuchnie elektryczne, które nie wymagają przyłączenia do instalacji ani wykorzystywania butli z gazem, są łatwe w obsłudze i montażu, ale generują wysoki pobór prądu. Możliwy jest również zakup kuchni indukcyjnych, które w ograniczonym stopniu pobierają energię, zapewniają duże bezpieczeństwo w trakcie pracy i są łatwe w utrzymaniu w czystości. Ich cena jest jednak stosunkowo wysoka.