Funkcje pieców konwekcyjno-parowych. Dlaczego sprawdzają się w gastronomii?

Lokale gastronomiczne mogą korzystać z bogatej oferty producentów pieców, ale taki ogromny wybór może stanowić też problem. Pojawiają się pytania, który piec będzie najlepszy? Jakie czynniki należy brać przy ich kupnie? Dlaczego dużą popularnością cieszą się w gastronomii piece konwekcyjno-parowe? Jakie są ich największe zalety, a na co zwrócić uwagę?

Piec konwekcyjno-parowy – o czym warto wiedzieć?

Hurtownie z artykułami dla gastronomii oferują wybór sprzętów, gdzie dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim piece. Modele konwekcyjno-parowe są najczęściej wybieranym wariantem. Ponieważ jest to jedno z ważniejszych urządzeń w lokalu gastronomicznym, warto poświęcić chwilę na wybór odpowiedniego typu. Ten konkretny rodzaj skraca czas przygotowywania dań, a obróbka termiczna produktów jest o wiele bardziej komfortowa.

W piecach konwekcyjnych dodano moduł wykorzystujący do obróbki potraw parę, co pozwala zachować aromat i kolor potrawy, przy jednoczesnym wyeliminowaniu problemu z ubytkiem masy np. mięsa. Mniejsze modele sprawdzają się w małych restauracjach, fast foodach, food truckach, barach szybkiej obsługi, ale również piekarniach, cukierniach i sklepach, które coraz częściej oferują dania na wynos wymagające podgrzania lub upieczenia.

Zalety pieców konwekcyjno-parowych

Piece mogą mieć zasilanie elektryczne lub gazowe, dzięki czemu łatwiej wybrać model odpowiadający warunkom technicznym panującym w lokalu. Poza tym, tego typu rozwiązanie ma wiele dodatkowych zalet:

  • umożliwia pieczenie kilku potraw/składników w tym samym czasie;
  • nie przesusza dań,
  • pomaga ograniczyć ilość tłuszczu,
  • ma kilka typów obróbki termicznej (gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie),
  • zajmują mało miejsca i są odporne na uszkodzenia.

Zastępuje więc kilka urządzeń, można je też ustawiać jeden na drugim. Zużywają mniej energii i wody, dlatego pomagają obniżyć koszty eksploatacji w danym lokalu. Niektóre modele mają też funkcję automatycznego czyszczenia czy nawilżania, a nawet wędzenia.