Jakie zalety powinna posiadać profesjonalna zmywarka gastronomiczna?

Zmywarki gastronomiczne stanowią jeden z bazowych elementów wyposażenia restauracji, barów, kawiarni i wielu innych lokali. Czyste i błyszczące naczynia świadczą nie tylko o podejściu do Klienta, ale też i o samej prezencji lokalu. Nie można pominąć i tego, że zmywarka gastronomiczna jest często po prostu praktycznymopłacalnym urządzeniem. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, decydując się na taki sprzęt?

Zmywarki gastronomiczne

Profesjonalna zmywarka gastronomiczna rozwiązuje wiele problemów, z jakimi borykać się może dana restauracja. Oszczędza nie tylko czas, ale też i wodę, a ponadto zapewnia utrzymanie właściwej higieny i zdrowia – poprzez funkcję wyparzania likwiduje wszystkie bakterie i wirusy. Obecnie na rynku można znaleźć zmywarki o różnorodnych wymiarach, parametrach technicznych, rodzajach zasilania czy dodatkowych funkcjach. Standardowe wyposażenie restauracji powinno zawierać w sobie dopasowaną do potrzeb lokalu zmywarkę. Przy zakupie sprzętu należy pamiętać o płynie do zmywarki gastronomicznej. Taki produkt musi cechować się uniwersalnym zastosowaniem, posiadać właściwości antykorozyjne oraz zawierać w sobie składniki, które zapobiegają procesowi żółknięcia u wszystkich naczyń wykonanych z tworzyw sztucznych. 

Na co zwrócić uwagę, decydując się na zmywarkę gastronomiczną?

Największym zainteresowaniem wciąż cieszą się zmywarki uniwersalne. To urządzenia, które poza myciem sztućców i naczyń, posiadają funkcję wyparzania. Jednym z takich wszechstronnych urządzeń jest zmywarka kapturowa, która charakteryzuje się szybką i wydajną pracą, nawet przy bardzo dużej ilości brudnych naczyń, ale zajmuje też sporo miejsca. Im więcej wybrane przez nas urządzenie posiada zalet, tym lepiej. Niemniej jednak najważniejsze jest to, aby zmywarka wpisywała się w model funkcjonowania lokalu. W trakcie wyboru zwróćmy uwagę na te cechy, które pozytywnie wpłyną na pracę w restauracji czy kawiarni. Do najważniejszych cech, jakie powinna posiadać profesjonalna zmywarka gastronomiczna, możemy zaliczyć:

  • wydajny i bezpieczny system zasilania,
  • prostą obsługę i intuicyjne menu,
  • krótki, choć precyzyjny proces czyszczenia naczyń,
  • funkcję wyparzania, 
  • optymalne wymiary,
  • różnorodne opcje cykli mycia,
  • zastosowanie pompy wspomagającej płukanie (co znacząco wpływa na jakość mycia naczyń, zwłaszcza szklanych, nawet pomimo niskiego ciśnienia wody w sieci)
  • możliwość optymalnego podłączenia do kanalizacji nawet w przypadku ograniczonych możliwości technicznych w lokalu (pozwala na to zamontowana w zmywarce pompa spustowa),
  • pojemność zmywarki i wysokość załadunku (większe urządzenia sprawdzą się w lokalach o wyższej częstotliwości prac, z kolei w mniejszych restauracjach mogą okazać się nierentowne, gdyż zużywają więcej energii, natomiast wysokość załadunku pozwala  optymalnie dopasować wielkość zmywarki do wielkości naczyń, talerzy, będących wyposażeniem danego lokalu),
  • wysoką jakość zastosowanych materiałów (jak np. stal kwasoodporna).