Dobry piec do pizzy to połowa sukcesu

Włoska pizza to jedno z ulubionych potraw Polaków. Jej wyjątkowy smak, aromat, a przede wszystkim idealna struktura ciasta zależą nie tylko od jakości użytych składników czy umiejętności kucharza, ale przede wszystkim zastosowanego pieca. Piec służący do wypieku włoskich placków to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii. Jakimi cechami powinien się wyróżniać?

Piec do pizzy dostosowany do potrzeb

Piec do pizzy to urządzenie profesjonalne, które musi oferować optymalnie dobrane parametry techniczne. Na rynku występuje obecnie co najmniej kilka różnych modeli, które różnią się od siebie m.in. gabarytami, ilością komór, sposobem wypieku czy systemem zasilania. Dobór optymalnej opcji zależy zawsze od konkretnych potrzeb lokalu gastronomicznego.

Przykładowo, oszczędne piece elektryczne w wersji jednokomorowej przeznaczone są do zastosowania w małych i średniej wielkości pizzeriach. Sprawdzą się też w restauracjach, które pizzę oferują jako jeden z wielu innych potraw w menu. Większe lokale powinny jednak zainwestować w piec nieco bardziej wydajny, np. dwukomorowy, który występuje też w wersji dwupoziomowej. Dzięki temu będzie można obsłużyć większą liczbę klientów w krótszym czasie.

Warto przy tym pamiętać, że taki piec nadaje się nie tylko do przygotowania ciasta na pizzę, ale również włoskiego pieczywa, ciast, tart itp.

Solidny piec to podstawa w każdej pizzerii

Wydajność pieca do pizzy to istotna kwestia, jednak nie mniej ważna jest jego trwałość, solidne wykonanie i łatwość obsługi. Jest to element wyposażenia restauracji, który z całą pewnością użytkowany będzie często i intensywnie, dlatego też musi być przystosowany do długotrwałej eksploatacji. Tylko wtedy inwestycja będzie opłacalna i przyniesie oczekiwany zwrot.

Istotna jest też kwestia zasilania. W tym przypadku zachęcamy do zwrócenia uwagi na piece o elektrycznym zasilaniu, które gwarantują utrzymanie stałej, optymalnej temperatury wewnątrz komory, co przyspiesza wypiek kolejnych placków. Są również łatwe w obsłudze i zapewniają szereg udogodnień, jak np. oświetlenie komory czy możliwość niezależnego sterowania grzałką górną i dolną.