Kuchnia dla gastronomii: gazowa czy elektryczna?

Wyposażenie lokali gastronomicznych wymaga podjęcia decyzji nie tylko o rodzaju i sposobie serwowania posiłków i potraw, ale przede wszystkim doboru odpowiedniego sprzętu, który zapewni sprawne przygotowanie potraw przy każdej ilości zamówień. Jaki rodzaj kuchni wybrać, gazowe, elektryczne, a może konwekcyjno-parowe?

Podział kuchni dla gastronomii

Podstawowym sprzętem używanym w lokalu jest kuchnia. Zaliczana jest ona do głównych urządzeń do obróbki termicznej. Chcąc mieć pewność, że wybrany rodzaj i model jest w 100% dobrany do charakteru danego miejsca, dobrze jest wiedzieć, jakie są możliwości wyboru. Podstawowy podział kuchni obejmuje modele gazowe i elektryczne. W zależności od modelu pozwalają na różnorodny sposób obróbki termicznej poprzez gotowanie, smażenie, pieczenie czy duszenie. Nie wszystkie typy kuchni mają dodatkowo piekarnik, ale z pewnością te, które go posiadają, są o wiele praktyczniejsze. Spośród nowoczesnych form obróbki cieplnej potraw na uwagę zasługują piece konwekcyjno-parowe. Innowacyjne rozwiązania w tego typu urządzeniach pozwalają na grillowanie, gotowanie na parze, duszenie, a nawet gotowanie w niskiej temperaturze, zapewniając automatyczne czyszczenie.

Gdzie sprawdzą się piece konwekcyjno-parowe?

Piece konwekcyjno-parowe mogą być z powodzeniem stosowane w każdych warunkach pogodowych i termicznych, dużych, jak również małych lokali będących restauracją, pizzerią, czy też kawiarnią. Doskonale poradzą sobie z nią młodzi adepci sztuki kulinarnej, jak i zawodowi kucharze. Teb typ urządzenia pozwala na pieczenie w niskich temperaturach mięs, pieczeni wieprzowej, wołowej, a także przygotowania pasztetów i kremów. Piec konwekcyjno-gazowy to specjalny rodzaj pieca, który zawsze jest elektryczny z dużą ilością  funkcji do wyboru.