Podblatowa czy kapturowa? Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?

Zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń, które powinno znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym, na zapleczu kuchennym hotelu, czy pensjonatu. Na rynku dostępne są zmywarki podblatowe i kapturowe, których przeznaczenie uzależnione jest od rodzaju prowadzonej działalności oraz wielkości lokalu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojej kuchni.

Rodzaj działalności gastronomiczne a wybór zmywarki

Najczęściej wybierane przez właścicieli lokali gastronomicznych są dwa rodzaje zmywarek: podblatowa i kapturowa. Zmywarka podblatowa ma niższą moc grzewczą, przez co jest mniej wydajna niż zmywarka kapturowa. W dużych lokalach oraz w kuchniach, gdzie trzeba w krótkim czasie umyć duże ilości naczyń, bardziej sprawdzi się zmywarka kapturowa. Może ona pracować w trybie ciągłym, bez długich postojów, dzięki czemu w szybki sposób możliwe będzie umycie naczyń podczas przyjęcia weselnego lub po serwisie posiłku dla grupy hotelowej.  Ponadto tego typu zmywarka jest wyższa i ma bardziej pojemną komorę. Nadaje się wiec do mycia garnków, tac, patelni oraz innych dużych naczyń. Niestety zmywarka ta potrzebuje więcej miejsca. Dlatego w mniejszych pomieszczeniach o ograniczonym metrażu sprawdzi się zmywarka podblatowa. Decydując się na zakup zmywarki, warto więc wziąć pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz ilość sesji dziennie niezbędnych do umycia naczyń w lokalu.

Na co zwrócić uwagę wybierając zmywarkę?

Oprócz wspomnianej wcześniej wydajności i wielkości pomieszczenia, wybierając zmywarkę, warto zwrócić uwagę na jej parametry. Zmywarka podblatowa może być zasilana napięciem 230V lub 400V, czy czym zmywarka kapturowa tylko napięciem 400V. Wybierając zmywarkę, warto także zwrócić uwagę na częstotliwość jej użytkowania oraz rodzaj mytych naczyń. W mniejszych lokalach wystarczy zamontować zmywarkę podblatową. W większych z kolei zmywarkę kapturową.