Oszczędność czasu i produktów – sekret profesjonalnych urządzeń do krojenia i szatkowania!

Profesjonalne krajalnice i szatkownice to urządzenia, które pozwalają na znaczną oszczędność czasu i produktów względem posługiwania się ręcznymi metodami obróbki. Zastosowanie tych maszyn korzystne jest zwłaszcza wtedy, kiedy występuje konieczność przygotowywania posiłków dla dużych zbiorowości, a więc w szeroko pojętej gastronomii. Wręcz nie sposób sobie wyobrazić funkcjonowania restauracji, baru czy firmy cateringowej bez profesjonalnych urządzeń do krojenia i szatkowania. Tylko one pozwalają bowiem na to, aby w krótkim czasie wydawać dużą ilość dań, co jest konieczne dla sprawnego prosperowania biznesu gastronomicznego. Stosowanie krajalnic i szatkownic przekłada się na tempo produkcji, a to ma wpływ na zyski firmy.

Specyfika krajalnic

Istnieją różne rodzaje krajalnic, które dostosowane są do obrabianego produktu. Inną specyfikę ma krajalnica do chleba, a inną krajalnicą do serów czy też wędlin. Niezależnie jednak od tego, z jakim rodzajem artykułu spożywczego ma mieć do czynienia urządzenie, musi ono zapewniać możliwość regulacji grubości cięcia. Taka funkcja ma znaczenie zarówno praktyczne, jak i estetyczne. Z jednej strony pozwala bowiem na przygotowanie takich plastrów czy kromek, które są konieczne do zrobienia konkretnego dania, a z drugiej strony zapewnia produktom spożywczym pożądany wygląd. Najlepszym wyborem dla biznesu gastronomicznego, który obsługuje dużą ilość gości, jest zdecydowanie krajalnica metalowa. To produkt o dużej trwałości i precyzji.

Specyfika szatkownic

Podczas gdy krajalnice z ostrzami wyposażonymi w ząbki nadają się do chleba, a krajalnice z ostrzami gładkimi do mięs i serów, szatkownice służą do rozdrabniania warzyw. Można wśród nich znaleźć zarówno modele ręczne, jak i elektryczne. Dla dużej firmy gastronomicznej jedynym sensownym rozwiązaniem będzie oczywiście zdecydowanie się na wybór szatkownicy elektrycznej. Zajmuje ona co prawda dużo miejsca, ale nie dość, że znacznie przyspiesza tempo pracy, to znajduje także zastosowanie do wielu rodzajów warzyw. Można ją wykorzystać zarówno do szatkowania produktów dużych, jak i małych, miękkich oraz twardych.

Podsumowując, profesjonalne urządzenia do krojenia i szatkowania to nie tylko przydatne, ale wręcz konieczne elementy wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Dzięki nim staje się możliwe szybkie przygotowanie potraw przy jednoczesnym zachowaniu dokładności oraz bezpieczeństwa.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.