Jakie sztućce dla gastronomii?

Zakup sztućców do lokalu gastronomicznego to inwestycja na wiele lat. Czym kierować się przy podejmowaniu tej decyzji i jakie czynniki koniecznie wziąć pod uwagę?

Wygląd sztućców a profil lokalu

Profil lokalu można bardzo łatwo poznać po zastawie stołowej, w tym po sztućcach, które są podawane gościom. Jest to niewielki, aczkolwiek ważny element, który powinien być spójny z wizerunkiem danej marki oraz z podawanymi daniami. Jeśli więc w lokalu serwowane są dania tradycyjne typowe dla polskiej kuchni, wówczas sprawdzą się sztućce klasyczne marki Herdmar, które mamy w ofercie naszej hurtowni. Wyróżniają się one ponadczasowym designem, dzięki czemu znakomicie leżą w dłoni i są bardzo wygodne w używaniu. Co w przypadku bardziej nowoczesnych lokali?

Wtedy sprawdzą się sztućce w finezyjnych kształtach lub z rękojeścią wykończoną innym materiałem. Przykładem są produkty marki Toner z serii Bolzano, których wygląd z pewnością zaskoczy gości lokalu ze względu na ciemniejsze, znakomicie wyprofilowane rękojeści. Ciekawym sposobem na wyróżnienie lokalu spośród karty jest zastosowanie odrębnego rodzaju i koloru sztućców dedykowanej tylko temu daniu. Sztućce marki Herdmar można zamówić zgodnie z indywidualnym projektem w powłoce w wybranym kolorze i rodzaju wykończenia.

Materiał wykonania

Jak wspomnieliśmy we wstępie, zakupione sztućce będą służyć w lokalu przez lata, dlatego muszą być wykonane z solidnego materiału. Najlepszym jest stal, która cechuje się wysoką trwałością oraz odpornością na korodowanie i działanie wysokich temperatur. Największą popularnością cieszy się mieszanka chromu i niklu w stosunku 18/10, przy czym brak niklu lepiej sprawdzi się dla osób, które są uczulone na ten pierwiastek. Bardzo łatwe jest również dbanie o takie sztućce, gdyż w przeciwieństwie do posrebrzanych, można myć je w zmywarce gastronomicznej oraz stosować silne  profesjonalne środki czyszczących przeznaczone do gastronomii. 

Jak widać wybór sztućców do lokalu gastronomicznego nie może być przypadkowy, choć wiele początkujących restauratorów lekceważy ten zakup. Nie warto jednak tego robić, gdyż tanie i nieestetyczne sztućce wykonane z niesolidnych surowców, prędzej czy później będą wymagały wymiany. Atrakcyjne sztućce wysokiej jakości natomiast podniosą wystrój lokalu i podkreślą jedno charakter.