Jakich płynów używać do zmywarek gastronomicznych?

Świadczenie usług gastronomicznych nierozerwalnie związane jest z myciem dużej ilości naczyń. Ich ilość i rodzaj zabrudzeń niemalże wymuszają na kierownikach obiektów usługowych stosowanie specjalnego rodzaju chemii.

Dlaczego zwykła chemia gospodarcza nie sprawdza się?

W przypadku zwykłej chemii do zmywarek niestety nie możemy zagwarantować ani wysokiej jej skuteczności, ani wydajności zastosowania. Zwykła chemia do zmywarek i płynów, jest stosunkowo słaba, można by rzec nieekonomiczna. Kilkukrotne w ciągu dnia mycie naczyń, szklanych, porcelanowych czy też zastawy wymusza stosowanie specjalistycznej, tzw. profesjonalnej chemii do zmywarek gastronomicznych. Są one nie tylko lepiej skoncentrowane (zużywa się ich mniej w porównaniu z chemią tradycyjną), ale przede wszystkim są skuteczniejsze. Usuwają nawet najbardziej uporczywy brud, zaschnięte resztki potraw pozostawiając powierzchnię naczyń zdezynfekowaną czystą, wolną od jakichkolwiek zabrudzeń.

Przepisy sanitarno-epidemiologiczne narzucają stosowanie profesjonalnych zmywarek gastronomicznych, pozwalających zapewnić odpowiednie warunki sanitarne w punkcie usługowym. Naczynia i sztućce, czy też wszelkiego rodzaju akcesoria do gotowania muszą być wyparzane i wygotowywane. Zastosowanie zatem profesjonalnej chemii do zmywarek jest niemalże narzucone prawem. Zwykła domowa chemia, w postaci płynów do mycia naczyń nie sprawdzi się.

Jakie płyny sprawdzą się zatem w zmywarkach gastronomicznych?

W zmywarkach gastronomicznych muszą być stosowane wysoce wydajne płyny do mycia i płyny nabłyszczające (płyny do płukania). Istotną różnicą między środkami ogólnodostępnymi a profesjonalnymi jest też przystosowanie do czasu pracy urządzeń gastro. Zmywarki profesjonalne pracują w zupełnie innych cyklach zmywania. Są to programy krótkie intensywne i przeprowadzane w bardzo wysokich temperaturach. Zwykłe tabletki nie mają szans zadziałać w nich poprawnie.

Odpowiednio dozowane zapewniają lśniące i czyste szkło z refleksami świetlnymi, które podnosi rangę stosowanej zastawy w punkcie gastronomicznym. Używając szefowie kuchni maja pewność, że każda partia naczyń będzie nieskazitelna pod względem czystości i w pełni bezpieczna, a co najważniejsze bez mało estetycznych smug, które zdarzają się przy stosowaniu środków z ogólnodostępnych sieciówek – czasem niewiadomego pochodzenia.

Chemia profesjonalna zatem to:

  • oszczędności dla punktu gastronomicznego – płyny do zmywarek gastronomicznych są w postaci koncentratów w opakowaniach od 5 do 20litrów, które zwykle rozcieńcza się wodą w określonych proporcjach,
  • uniwersalność zastosowania – mogą być używane do naczyń ze stali, tworzyw sztucznych i porcelany,
  • ochrona przeciwbakteryjna – zawierają czasem jony srebra o właściwościach bakteriobójczych i eliminujących wszelkie drobnoustroje,
  • skuteczność – usuwają wszelki rodzaj zabrudzeń.

Istnieją też płyny do zmywarek specjalistyczne, np. oparte na bazie aktywnego chloru. To one zalecane są do mycia i dezynfekcji pojemników na żywność, a dzięki właściwościom wybielającym mogą być używane do usuwania śladów po kawie, herbacie nawet w twardej wodzie.