Jak wykorzystać przestrzeń w kuchni - czyli meble ze stali nierdzewnej szyte na miarę

Meble kuchenne, to nie tylko wykonane na zamówienie przez stolarza lub kupione gotowe wyposażenie domowych kuchni. To również meble gastronomiczne, które ze względu na specyficzne czynniki, którym są codziennie poddawane, powinny być trwałe, estetyczne i funkcjonalne. Szeroki wachlarz dostępnych elementów, form i rozmiarów pozwala na stworzenie idealnego miejsca pracy. Na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?

Dlaczego stal nierdzewna?

Meble kuchenne stanowiące wyposażenie lokali gastronomicznych, hoteli i domów weselnych wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dlaczego? Normy HACCP wymagają, by w kontakcie z żywnością używać stali nierdzewnej, która nie zmienia smaku, nie oddziałuje i nie wydziela żadnych substancji podczas kontaktu z żywnością. Jest to grupa stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych, odpornych na korozję ze strony czynników atmosferycznych, rozcieńczonych kwasów oraz roztworów alkalicznych. Ponadto meble ze stali nierdzewnej są także trwałe, odporne na działanie kwasów i wysokich temperatur, substancje organiczne pochodzące z obróbki różnego rodzaju żywności, bakterie i zanieczyszczenia. Dodatkowo nie tworzą się na nich warstwy bakterii – stal nierdzewną można czyścić sporą ilością detergentów oraz pod dużym ciśnieniem wody. Stal nierdzewna posiada bardzo charakterystyczny i atrakcyjny wygląd, w związku z tym wybierana jest wszędzie tam, gdzie ważny jest atrakcyjny wygląd zewnętrzny. Dodatkowo meble kuchenne ze stali nierdzewnej mają nieograniczony czas użytkowania, co wpływa na ich niski koszt całkowity.

Meble szyte na miarę

Podobnie, jak w przypadku standardowego wyposażenia kuchni w mieszkaniu lub domu, można kupić standardowe meble gastronomiczne lub zamówić meble na zamówienie, przygotowane według wskazań klienta. Szafy, regały, umywalki, stoły można idealnie dostosować do swojego sposobu pracy, wykorzystując każdy centymetr posiadanej powierzchni. Szczególną uwagę należy zwrócić na wielofunkcyjne stoły robocze zaopatrzone w szuflady, półki, szafki i podstawki oraz jeden bądź kilka zlewów. Sprzęt ten stanowi nieodzowne wyposażenie każdej kuchni w lokalu gastronomicznym i zapewnia pracę w higienicznych i bezpiecznych pod względem sanitarnym warunkach. Wykonanie tych mebli na wymiar pozwala na łatwe kształtowanie przestrzeni oraz dostosowanie ich do procesów technologicznych.