Indukcja w gastronomii - czy to dobre rozwiązanie?

Jednym z ważniejszych czynników wpływających na jakość i szybkość pracy lokali gastronomicznych jest ich wyposażenie. Przedsiębiorcy, którzy planują kupić albo wymienić sprzęt na nowy, zwykle porównują ze sobą różne rozwiązania. Trudno wyobrazić sobie taki lokal bez kuchenki, jednak w sklepach można znaleźć urządzenia różnego typu. Czy indukcja to dobry pomysł? Warto mieć ją w restauracji?

Co należy wiedzieć o kuchenkach indukcyjnych dla gastronomii? 

Zastanawiając się nad tym, jakie urządzenia najlepiej się sprawdzą w danym lokalu, w pierwszej kolejności warto zapoznać się ze specyfikacją różnych rozwiązań. Jeżeli chodzi o sprzęt gastronomiczny, jakim są kuchenki indukcyjne, to z pewnością jest to jeden z produktów, które dobrze wziąć pod uwagę.

Nowoczesne indukcje są projektowane w taki sposób, aby dobrze sobie radziły w intensywną eksploatacją i pozwalały na szybkie przygotowywanie potraw. Na rynku dostępne są modele z zasilaniem elektrycznym lub gazowym. Trzeba pamiętać o tym, że w ich przypadku obróbka termiczna może być prowadzona na naczyniach, które są dedykowane do obróbki indukcyjnej.

Jakie są najważniejsze zalety indukcji dla gastronomii? 

Przed wyborem odpowiedniej kuchenki do restauracji czy baru dobrze zastanowić się nad potrzebami lokalu i zapoznać z zaletami dostępnych produktów. Indukcje są coraz częściej wybierane zamiast kuchenek gazowych czy elektrycznych, ponieważ:

  • są bezpieczne – mają system rozpoznawania naczyń,
  • mają wskaźnik resztkowego ciepła,
  • są oszczędne – mają technologię, która umożliwia dynamikę pracy niemożliwą do osiągnięcia w przypadku tradycyjnych urządzeń,
  • mogą być zarówno elementami ciągu grzewczego, jak i samodzielnymi stanowiskami do obróbki termicznej,

mają ergonomiczne pokrętła oraz wydajny system chłodzenia.