Do czego wykorzystuje się pojemniki GN?
Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są pojemniki GN. Naczynia te mają standaryzowane rozmiary, co ułatwia dopasowanie ich do różnych urządzeń kuchennych. Mają ponadto zaokrąglone rogi, co ułatwia ich czyszczenie i zapobiega zatrzymywaniu się resztek jedzenia. Gdzie się je stosuje?
Zastosowanie pojemników GN
Pojemniki GN są niezbędne w profesjonalnej gastronomii. Biorą udział w różnych etapach przygotowywania posiłków. Można je używać w różnych urządzeniach kuchennych, a także do serwowania dań. Stal nierdzewna, która jest najpopularniejszym materiałem wykorzystywanym do produkcji tych naczyń, jest bardzo wytrzymała i odporna na uszkodzenia oraz czynniki zewnętrzne. Dzięki temu mogą one być przechowywane w szafach chłodniczych i mroźniczych, bemarach, a także używane do obróbki termicznej w piecach konwekcyjno-parowych. Często są używane jako blachy do pieczenia w piecach konwekcyjnych i piecach konwekcyjno-parowych. Służą także do eksponowania produktów na stołach.
Hurtownia Marathon z Poznania oferuje pojemniki GN, które pełnią ważną rolę w przechowywaniu, transportowaniu i przygotowywaniu żywności w lokalach gastronomicznych.
Co jeszcze cechuje pojemniki GN?
Pojemniki GN charakteryzuje łatwość utrzymania w czystości dzięki zaokrąglonym rogom, które ułatwiają usuwanie resztek jedzenia i zapewniają wysoki poziom higieny. Materiały, z których są wykonane, takie jak stal nierdzewna i polipropylen, nie wpływają na smak potraw i są bezpieczne dla zdrowia. Wybór odpowiednich modeli zależy od konkretnego zastosowania i preferencji.
Naczynia są produkowane zgodnie z normą EN631, co oznacza, że mają standaryzowane wymiary. Dzięki temu można je łatwo dopasować do różnych urządzeń kuchennych, a także stosować w różnych miejscach w lokalach gastronomicznych.