Czym jest warnik do wody? Poznaj zastosowanie

Prowadząc przedsiębiorstwo gastronomiczne, trzeba posiadać wiele profesjonalnych urządzeń, które ułatwią i przyspieszą przygotowywanie potraw i obsługę klientów. Coraz bardziej popularne staja się też usługi cateringowe oraz pełna i profesjonalna obsługa większych i mniejszych imprez czy spotkań okolicznościowych. Tutaj także profesjonalny sprzęt gastronomiczny jest bardzo ważnym elementem pozwalającym posiadać konkurencyjną ofertę. Jednym z takich urządzeń są warniki do wody. Czym właściwie się charakteryzują i do czego służą?

Warnik do wody i jego działanie

Warnik do wody to specjalistyczne urządzenie gastronomiczne służące do gotowania, przechowywania i dystrybuowania wody. Urządzenie to daje możliwość zagotowania większej ilości wody na raz – nawet do 30 litrów. Po podgrzaniu wody do ustawionej temperatury, w zakresie od 30 do 100 stopni C, urządzenie to przechodzi w tryb jej podtrzymywania, co pozwala zaoszczędzić energię (zużycie zmniejsza się nawet o 20%) znacząco przekładając się na obniżenie kosztów eksploatacji. Każde tego typu urządzenie składa się z kilku podstawowych części, takich jak pokrywa, zbiornik czy wskaźnik poziomu wody. Warnik do wody posiada też regulator temperatury oraz zawór i lampkę kontrolną, które to zapewniają bezpieczeństwo oraz informują o awarii, pustym zbiorniku na wodę lub pracy urządzenia. Warnik do wody wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapobiega zniekształceniom w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury i innych czynników zewnętrznych.

Rodzaje warników do wody

Główne rodzaje warników do wody używane w branży gastronomicznej to warniki napełniane manualnie, napełniane automatycznie i podgrzewacze elektryczne z termosem. Warniki napełniane manualnie to przenośne jednostki, doskonałe do cateringu mobilnego lub miejsc z ograniczonym dostępem do sieci wodnej. Jak sugeruje nazwa, woda uzupełniana jest poprzez otworzenie pokrywy i jej ręczne wlanie do zbiornika wewnętrznego. Warniki napełniane automatycznie są bezpośrednio podłączane do sieci wodnej, w związku z czym są przechowywane w jednym miejscu, na przykład za ladą w kawiarni czy strefie samoobsługowej bufetu. Ponieważ automatycznie napełniają się wodą, są one bardziej wydajne i właściwie bezobsługowe w porównaniu do ich manualnych odpowiedników. Warniki napełniane automatycznie są dostępne w wersji nastawnej lub mocowanej do ściany. Podgrzewacze elektryczne z termosem są najmniejszym rodzajem urządzeń do gotowania wody, pomijając tradycyjne czajniki. Zaprojektowano je z myślą o zastosowaniu mobilnym. Ich zaletą jest ciche podgrzewanie wody i utrzymywanie temperatury na pożądanym poziomie, dzięki czemu doskonale nadają się na konferencje czy szkolenia firmowe.

Zastosowanie warników do wody

Jak łatwo się domyślić, warnik do wody znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie oferuje się herbatę, kawę czy inne gorące napoje w większych ilościach. Właśnie wtedy urządzenie to ma na celu zapewnić stały dopływ gorącej wody. W związku z tym warniki są bardzo popularne w hotelach, restauracjach, barach czy firmach cateringowych. Jednak ich funkcjonalność oraz duże zróżnicowanie modeli sprawia także, że coraz więcej osób chce mieć to urządzenie w swoim domu. Warto też zaznaczyć, że warniki posiadają bardzo atrakcyjną cenę. Jak więc widać warniki do wody to urządzenia, które skutecznie przyspieszają oraz ułatwiają prace wykonywane w gastronomii. Sprawdzą się zatem nie tylko w komercyjnej pracy, ale również w domowej kuchni.