Blog

kucharz przygotowujący posiłek na patelni

Wady i zalety zastosowania kuchni gazowych w gastronomii

Wybór odpowiednich urządzeń dla gastronomii stanowi nierzadko duże wyzwanie. Wynika to z konieczności zakupu dobrej jakości sprzętu, który bez trudu sprosta oczekiwaniom kucharzy i wytrzyma intensywność realizowanych za jego pomocą prac. Jednym z zadań czekających osoby urządzające restauracje lub inne obiekty gastronomiczne jest wybór kuchni. Sprawdź, czy kuchnia gazowa jest rzeczywiście lepsza od elektrycznej – tak jak sądzi wiele osób.

Czytaj więcej

kucharz przygotowujący potrawy

Kuchnia dla gastronomii: gazowa czy elektryczna?

Wyposażenie lokali gastronomicznych wymaga podjęcia decyzji nie tylko o rodzaju i sposobie serwowania posiłków i potraw, ale przede wszystkim doboru odpowiedniego sprzętu, który zapewni sprawne przygotowanie potraw przy każdej ilości zamówień. Jaki rodzaj kuchni wybrać, gazowe, elektryczne, a może konwekcyjno-parowe?

Czytaj więcej

meble ze stali nierdzewnej

Jak czyścić meble ze stali nierdzewnej?

Meble ze stali nierdzewnej powszechnie pojawiają się zarówno w domowych kuchniach, jak i tych profesjonalnych. Z jednej strony łatwo na nich o zabrudzenia, bo widoczne będą nawet odciski palców, jednak najczęściej ich czyszczenie nie nastręcza trudności i można to robić, zarówno wykorzystując domowe metody, jak i rozwiązania bardziej profesjonalne.

Czytaj więcej

talerze w zmywarce

Podblatowa czy kapturowa? Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać?

Zmywarka to jedno z najważniejszych urządzeń, które powinno znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym, na zapleczu kuchennym hotelu, czy pensjonatu. Na rynku dostępne są zmywarki podblatowe i kapturowe, których przeznaczenie uzależnione jest od rodzaju prowadzonej działalności oraz wielkości lokalu. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt do swojej kuchni.

Czytaj więcej

gastronomia

Funkcje pieców konwekcyjno-parowych. Dlaczego sprawdzają się w gastronomii?

Lokale gastronomiczne mogą korzystać z bogatej oferty producentów pieców, ale taki ogromny wybór może stanowić też problem. Pojawiają się pytania, który piec będzie najlepszy? Jakie czynniki należy brać przy ich kupnie? Dlaczego dużą popularnością cieszą się w gastronomii piece konwekcyjno-parowe? Jakie są ich największe zalety, a na co zwrócić uwagę?

Czytaj więcej

piece do pizzy

Dobry piec do pizzy to połowa sukcesu

Włoska pizza to jedno z ulubionych potraw Polaków. Jej wyjątkowy smak, aromat, a przede wszystkim idealna struktura ciasta zależą nie tylko od jakości użytych składników czy umiejętności kucharza, ale przede wszystkim zastosowanego pieca. Piec służący do wypieku włoskich placków to najważniejszy element wyposażenia każdej pizzerii. Jakimi cechami powinien się wyróżniać?

Czytaj więcej

zmywarka

Jakie zalety powinna posiadać profesjonalna zmywarka gastronomiczna?

Zmywarki gastronomiczne stanowią jeden z bazowych elementów wyposażenia restauracji, barów, kawiarni i wielu innych lokali. Czyste i błyszczące naczynia świadczą nie tylko o podejściu do Klienta, ale też i o samej prezencji lokalu. Nie można pominąć i tego, że zmywarka gastronomiczna jest często po prostu praktycznymopłacalnym urządzeniem. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, decydując się na taki sprzęt?

Czytaj więcej

meble ze stali w kuchni

Jak wykorzystać przestrzeń w kuchni - czyli meble ze stali nierdzewnej szyte na miarę

Meble kuchenne, to nie tylko wykonane na zamówienie przez stolarza lub kupione gotowe wyposażenie domowych kuchni. To również meble gastronomiczne, które ze względu na specyficzne czynniki, którym są codziennie poddawane, powinny być trwałe, estetyczne i funkcjonalne. Szeroki wachlarz dostępnych elementów, form i rozmiarów pozwala na stworzenie idealnego miejsca pracy. Na co zwracać uwagę podczas ich zakupu?

Czytaj więcej