Jakie wyposażenie bufetowe ułatwia ekspozycję serwowanych dań?

Bufet wymaga odpowiedniego wyposażenia, które nie tylko zaprezentuje dania w atrakcyjny sposób, ale także ułatwi ich podawanie gościom. Istnieje wiele rodzajów sprzętu do aranżacji bufetu. W niniejszym artykule przedstawimy elementy wyposażenia bufetowego, które ułatwiają ekspozycję serwowanych dań.

Stojaki na talerze i sztućce

Dobrze dobrany stojak na talerze i sztućce pozwala utrzymać porządek na stole i sprawia, że goście nie mają problemu z podebraniem niezbędnych rzeczy do jedzenia. Warto zainwestować w takie stojaki, które będą pasować do charakteru imprezy i wystroju wnętrza.

Podgrzewacze do potraw

Zarówno na imprezach okolicznościowych, jak i w codziennym funkcjonowaniu lokalu gastronomicznego, goście docenią podgrzewane potrawy. Podgrzewacze do potraw mogą mieć różne formy – od tradycyjnych świec żelowych po nowoczesne rozwiązania elektryczne.

Pojemniki gastronomiczne

Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia restauracyjnego do bufetu są pojemniki gastronomiczne. Wykonane zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub szkła, pozwalają one na wygodne przechowywanie oraz serwowanie różnorodnych potraw. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na głębokość i pojemność pojemników i sprawdzić, czy można je używać wraz z podgrzewaczami.

Słoje na napoje i przekąski

Warto wybrać takie słoje, które będą łatwe w użyciu i pozwolą na zachowanie higieny podczas korzystania przez gości. Podobnie jak w przypadku pojemników gastronomicznych, warto sprawdzić materiał wykonania, aby uniknąć sytuacji, gdy słoje będą pękać czy niszczyć się przy częstym użyciu.

Wyposażenie do serwowania sałatek i przekąsek

Warto zainwestować w eleganckie półmiski czy misy, które pozwolą na efektowne wyeksponowanie tego rodzaju potraw. Dobrze dobrany zestaw do serwowania sałatek będzie kompatybilny z resztą wyposażenia bufetowego i nie zasłoni wystawianych dań.

Oznaczenia dla potraw

Jest to szczególnie ważne w przypadku imprez, na których jest wiele różnych potraw, bądź uczestniczą osoby z alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi. Oznaczenia dla potraw pozwalają gościom szybko zorientować się, co znajduje się w danym pojemniku lub na półmisku.